OGIS Ultra trail Savinja del ULTRA WEEKENDA
08/08/2022
Na sporedu še zadnja ogledna tura pred dogodkom
18/08/2022

Z veseljem sporočamo, da so TERME SNOVIK postale glavni partner dogodkov v okviru ULTRA WEEKENDA, ki bo potekal 2. do 4. septembra na preko 220 km trasah in v 19 občinah ob vseh lokacijah dogodkov.

TERME SNOVIK VSEM UDELEŽENCEM ULTRA WEEKENDA OB REZERVACIJI BIVANJA V APARTMAJSKEM NASELJU TERM, PODARJAJO 10 % POPUST NA PAKET NAJEM APARTMAJA.

link: https://www.terme-snovik.si/sl/trgovina/posebne-ponudbe/najem-apartmaja

POPUST KORISTITE S KODO SAVINJA10, in sicer popust koristite tako, da:

TERME SNOVIK – TERMALNA DOŽIVETJA V OBJEMU GOZDOV

Terme Snovik so najvišje ležeče terme v Sloveniji, na eni strani obkrožene s Kamniško-Savinjskimi Alpami, na drugi pa s čudovitimi gozdovi in neokrnjeno naravo Tuhinjske doline, le 9 km od Kamnika, 32 km od slovenske prestolnice. Njihovo največje bogastvo je zdravilna termalna voda, ki so jo že davno odkrili domačini. Ti so pogosto hodili k prosto iztekajoči se vodi, k domačiji »pri Kovaču«, in jo tudi odnašali domov za pitje in umivanje. Vsebuje kalcij in magnezij ter veliko drugih koristnih mineralov.

Pri svojem delovanju posvečajo veliko pozornost okolju, v katerem delujejo in ga aktivno sooblikujejo. Že od svojega začetka sledijo viziji energetsko učinkovitih in okolju prijaznih term. Leta 2005 so se podali na pot, po kateri jih vodi trajnostna naravnanost in odgovorno obnašanje do naravnih virov, tudi goste spodbujajo k odgovornemu ravnanju. Leta 2008 so prvi prejeli znak za okolje Ecolabel (Eko marjetica) za okolju prijazno delovanje po kriterijih Evropske komisije, ki se nanaša na izrabo energije, vode, uporabo energentov, ločevanje odpadkov in sodelovanje z okoljem. Leta 2015 so dobili naziv Slovenia Green Accommodation, s katerim smo vključeni v Zeleno shemo slovenskega turizma. Znak podeljuje Slovenska turistična organizacija (STO). So aktivni člani konzorcija Slovenia Green in Slovenia Outdoor.

Odlično nastanitev zagotavljajo prostori apartmaji v apartmajskem naselju s 4* na robu gozda, ki se razteza nad termalnim kompleksom in je zgrajeno iz naravnih materialov, kar omogoča sproščeno in udobno počutje s pomirjujočim razgledom na zeleno dolino in okoliške planine.

Bazenski termalni kompleks sestavljata notranji in zunanji bazen z naravno travnato plažo. Voda v notranjem bazenu ima 32 °C, v masažnem bazenu pa 36 °C. Zunanji bazen s tobogani, v katerem je temperature vode od 26 °C do 28 °C, je v poletnih mesecih pravi doživljajski raj za otroke in odrasle.

Gostom  je na voljo več vrst wellness storitev in tretmajev za nego telesa. Priporočajo različne vrste masaž, savnanje v finski, turški in ledeni savni, nego obraza in telesa, protibolečinsko fizioterapijo ter  Kneippove oblive, obloge in masaže.

TRADICIJA KNAJPANJA SE NADALJUJE V TERMAH SNOVIK

Ali ste vedeli, da je bil Kamnik, poleg zdravilišča Sebastiana Kneippa v Wörishofenu v Nemčiji, najpomembnejša prestolnica knajpanja?

Kamnik je bil ob prelomu iz 19. na 20. stoletje pomembna destinacija za knajpanje. Javno kopališče imenovano Kurhaus je stalo na sotočju Nevljice in Kamniške Bistrice, kjer je v Nevljico že od nekdaj pritekala termalna voda. Kopališče je ustanovil podjetnik Alojz Prašnikar (1821 – 1899). Imelo je vse priprave za uporabo vodnega zdravljenja z elektroterapijo in masažo ter bazen s tuši ter ustrezno zdravniško pomoč. Poleg zdraviliškega poslopja je stala stavba t. i. Vodnega zdravilišča. Kopališče je imelo sobe za tople, mrzle ter kropilne kopeli. Tik ob poslopju je bil plavalni bazen s kabinami ter leseno poslopje z raznim telovadnim orodjem. Pri samem zdravljenju je imel pomembno vlogo tudi sam park, ki je bil bogat z vodo in se je razprostiral vse od sotočja Bistrice in Nevljice. Že takrat je bila izredno močno razvita dodatna ponudba gostinstva in drugih prostočasnih dejavnosti.

Prašnikar je na svojih številnih potovanjih spoznaval pomembnost tujskega prometa in turizma za domače kraje in ga je tudi sam pospeševal. Bil je pobudnik in začetnik sodobnega turizma tako v Kamniku kot na Kranjskem in eden od pionirjev v okviru monarhije.  Že na Bledu je opazil pomembnost železnice za privabljanje turistov, zato je bil eden od glavnih pobudnikov izgradnje železniške proge do Kamnika. Prašnikarjevo kopališče in zdravilišče t.i. Kurhaus je privabljalo številne petičneže iz Ljubljane ter tudi iz Trsta, Dunaja in Prage. Prihajalo je veliko uglednih in pomembnih osebnosti, ne samo z območja Avstro-Ogrske temveč celotne Evrope in celo iz Združenih držav Amerike. Julija 1883 je zdravilišče obiskal sam avstrijski cesar Franc Jožef.

Pohvale kopališča in vodnega zdravilišča v Kamniku so prišle tudi s strani Sebastiana Kneippa, izumitelja knajpanja. Ko je obisk njegovega Wörishofena izjemno narastel, je pričel obiskovalcem priporočati obisk Kurhausa v Kamniku. Po Prašnikarjevi smrti je zdraviliški turizem zamrl in kjer je bil nekoč del zdravilišča, je danes priljubljeni Keršmančev park z otroškim igriščem.

Danes tradicijo knajpanja v Kamniku nadaljujemo v Termah Snovik s celovito Kneippovo filozofijo zdravega načina življenja in simbioze telesa in duha.

Terme Snovik so tako edini Kneipp center v Sloveniji, imeli boste priložnost, da ga spoznate v času vašega bivanja kar preko petih stebrov, ki jih je postavil Sebastian Kneipp, nemški duhovnik ter vodni in fito terapevt. Za ohranjanje zdravja telesa in duha so potrebni: voda, zelišča, gibanje, prehrana in zdrav življenjski slog. Ker si je sam že v mladosti s kopanjem v hladni Donavi pozdravil tuberkulozo, se je odločil, da bo življenje posvetil zdravljenju ljudi z naravnimi elementi. Kneippova življenjska filozofija je preprosta in primerna za vsakogar.

Brez poskusa hoje kar brez čevljev ne bo šlo, enostavno morate na Kneippovo bosonogo doživetje po Naj tematski poti leta 2018. Doživetje vključuje: spoznavanje s Kneippovo filozofijo, naravno refleksno masažo, preizkus Kneippovih hidroterapij, okusno Kneippovo presenečenje, vodeno sprostitev, test vseh petih čutil (vonj, vid, sluh, tip in okus). Bosonoga pot je opremljena z dvanajstimi vadbenimi elementi. Pot poteka po travniku, pesku, skozi gozd ter drugih naravnih materialih. Majhne mišice stopala se bodo krepile na mehkobi trave, lubja, zemlje, peska, tudi vodnih kamnov. Na poti lahko v naravnem okolju izvajate tudi druge Kneipp terapije kot sta štorkljasta hoja in kopel rok. Skupaj odkrivate blagodejne učinke zelišč na lastnem zeliščnem vrtu. Na poti vas čaka tudi okusni prigrizek izključno lokalnih dobrot.

V restavraciji Potočka pripravljajo jedi za penzionske goste in dnevne obiskovalce. Nudijo vam pester izbor klasičnih, lokalnih jedi iz Tuhinjske doline in sezonskih jedi. Posebnost je zagotovo tuhinjska postrv, ki jo gojijo v reki Nevljici in jo gostje lahko uživajo pripravljeno na različne načine. Za pripravo sezonskih jedi pogosto uporabljajo lastna zelišča in tudi zelenjavo, ki jo pridelajo kar v lastnem zelenjavnem vrtu, nekaj pa jo ponudijo tudi gostom, ki si sami kuhajo v apartmajih.

Terme so postala odlična destinacija, umaknjena od mestnega vrveža, tudi za organizacijo številnih dogodkov (poroke, pikniki, poslovna srečanja, praznovanja) in razvoj zelenega kongresnega turizma na obrobju Ljubljane. K temu pripomorejo sodobno opremljene dvorane, najnovejši večnamenski prostor Tuhinjka, dva seminarska prostora Bor in Hrast ter večnamenski prireditveni šotor, ki stoji tik pri Termah.

Slikovita, zelena in hribovita okolica Term Snovik vas bo v času oddiha zagotovo zvabila na svež zrak v bližnji okolici. Okoliški hribi so primerni za pohodnike in kolesarje, ki bodo navdušeni nad lepotami neokrnjene narave. Skozi celo leto pripravljajo atraktivni animacijski program za otroke in odrasle, med drugim vodno telovadbo, Kneipp oblive, vodene pohode v okolici, obisk kmetije z degustacijo, voden ogled bosonoge poti in nočne pohode z baklami do izvira termalne vode).

Snovik je odlično izhodišče tudi za obisk Velike Planine, Arboretuma Volčji Potok izvira Kamniške Bistrice, Menino planino, mestno jedro mesta Kamnik, Stari Grad, Sv. Miklavž, Zdravilni gaj Tunjice.

Prepustite se termalnim užitkom, vabljeni v eko svet termalnih užitkov sami ali v družbi. Le dobre pol ure iz Ljubljane, Kranja ali Celja.

Comments are closed.